Resuming podcast

17 de Setembre de 2025 a les 16:49

La Fundació Espigoladors busca voluntaris per participar en les espigolades de garrofes a Torredembarra

Compartir

Es faran aquest dijous, divendres i dimecres de la setmana vinent

La Fundació Espigoladors busca voluntaris per participar en l’espigolada de garrofes que es farà a Torredembarra. S’han programat tres dies per fer la collita: aquest dijous, divendres i el dimecres de la setmana vinent, que és dia 24. Aquesta campanya es desenvolupa en col·laboració amb l’Ajuntament, en el marc del projecte “De la Torre a la taula”. 

La col·laboració de l’Ajuntament amb la Fundació Espigoladors es va iniciar l’any passat. L’objectiu és aprofitar els fruits dels arbres que hi ha en terrenys municipals i evitar que aquests s’acabin convertint en residus.

Ara és època de collir les garrofes i s’han programat tres jornades de treball. Aquest dijous i divendres s’intervindrà a les zones de Sant Jordi i Clarà i la setmana vinent al voltant de la vil·la romana del Moro. En aquestes zones hi ha una quarantena de garrofers. Pere Campiñez, tècnic de la Fundació Espigoladors calcula que es poden arribar a collir entre 800 i mil quilos de garrofes. Diu que tot dependrà del volum de gent que s’apunti a la campanya. 

Divendres ja s’han apuntat uns 15 voluntaris, alguns d’ells de la Fundació Onada. Per a demà, dijous, però, només n’hi ha cinc. Per això, la Fundació Espigoladors fa una crida per aconseguir més mans. Especialment, animen als usuaris de les entitats beneficiàries, com Càritas. 

Les espigolades de garrofes es faran en horari de matí de 10 a una. La inscripció és obligatòria per poder organitzar els grups de treball i poder assegurar els participants. Com a reconeixement, els voluntaris rebran un pot de melmelada de taronja amarga, elaborada amb fruits de la passada edició. 

Aquí trobareu els formularis d'inscripció

https://backoffice.espigoladors.cat/event_registration/ca/XzVLGPoDQl

https://backoffice.espigoladors.cat/event_registration/ca/Zob2g1XL9k 

Les garrofes que es cullin es portaran a la Cooperativa Agrícola de la Nou de Gaià, amb qui s’ha establert un conveni de col·laboració. 

Els diners que s’obtinguin de la seva venda, es reinvertiran per produir oli amb les olives que s’arrepleguin dels olivers que hi ha en terrenys municipals de la Torre. Les olives s’espigolaran en cinc jornades, entre els mesos d’octubre i novembre. Les dates exactes encara s’han de confirmar. L’oli que s’obtingui es distribuirà entre els usuaris de Càritas. 

Pere Campiñez destaca que aquest és un model d’economia circular. 

A l’hivern, cap al mes de gener de l’any vinent, també s’espigolaran les taronges que hi ha al pati del col·legi Antoni Roig. De fet, en aquesta escola és on es va plantejar inicialment la idea de collir les taronges i aprofitar-les, per evitar que s’acabin convertint en un residu. 

L’any vinent, quan s’hagi fet l’espigolada està previst fer tallers per aprendre a fer melmelada de taronja amarga. 

La col·laboració amb la Fundació Espigoladors a Torredembarra va començar l’any passat. El 2024 es van fer sis campanyes i enguany ja se n’han fet dues. A més, el projecte ha aconseguit una subvenció de l’Agència Catalana de Residus. 

Fins ara s’han collit més de dues tones de fruits, entre taronges, garrofes, olives i mores. S’han produït 72 litres d’oli i dos mil pots de melmelada.Els productes obtinguts es van transformar a través d’empreses d’inserció social i cooperatives com im-perfect, de la Fundació Espigoladors o la Cooperativa de la Nou de Gaià, i posteriorment es van distribuir a entitats locals com Càritas Torredembarra, Fundació Onada, Fundació Pere Badia i l’Escola Antoni Roig.

En total, 193 voluntaris van participar en el projecte.

El tècnic de la Fundació Espigoladors assenyala que tenen convenis similars amb altres municipis del territori i que, a poc a poc, van arribant a més llocs. Ara estan pendents de començar a treballar també a Altafulla. 

A més, de collir els fruits de terrenys municipals, la Fundació Espigoladors també treballa en col·laboració amb pagesos, que els demanen ajuda per acabar de collir els productes que ja no tindran sortida al mercat. En el cas del Baix Gaià, ja han fet diverses espigolades a l’Horta Blanch d’Altafulla.