25 de Març de 2025 a les 17:40
El govern de Torredembarra justifica l’increment de preus dels centres educatius que depenen de l’Ajuntament. La modificació de les quotes s’ha aprovat aquest dilluns en ple amb els únics vots a favor dels tres partits que conformen l’executiu. Alternativa i Vox hi han votat en contra, mentre que la CUP s’ha abstingut.
El regidor d’Educació, José Garcia, ha argumentat que les aportacions dels alumnes suposen una part ínfima del pressupost global de les llars d’infants, l’escola d’adults i la de música.
En el cas de les escoles bressols i el centre de música hi ha una subvenció de la Generalitat, però el finançament de l’escola d’adults surt exclusivament de l’Ajuntament.
Garcia ha assenyalat que aquests serveis són molt importants per al govern municipal i que els volen mantenir. Remarca, però, que són molt deificitaris i que, amb la pujada de preus, volen que els usuaris s’impliquin més en el seu manteniment.
El regidor d’Educació ha insistit que no hi ha marge per retallar més les despeses d’aquests centres educatius, perquè gairebé el 100% del seu pressupost se’n va en pagar el professorat i els subministraments bàsic.
Aquesta proposta de pujada de preus ha topat amb les crítiques de l’oposició. El portaveu de la CUP, Toni Sacristan, que es va abstenir en la votació, lamenta que sempre s’opti per pujar el preu dels serveis públics, enlloc d’implantar altres mesures.
Des de l’Alternativa, Carles Fuxet ha criticat aquest increment de preus dels centres educatius, quan l’Ajuntament ha tancat el 2024 amb un romanent d’1,6 milions d’euros.
Javier Ramírez de Vox també ha criticat l’increment de preus i, recorrent a l’argumentari propi de l’extrema dreta, ha dit que dels descomptes només se’n beneficien els estrangers.
Aquestes paraules de Ramírez van generar una intensa indignació al ple. L’alcalde el va tallar i el regidor d’Educació va reblar que els ajuts estan regulats, es basen en un barem objectiu i que es donen a qui ho necessita, sense mirar passaport.
Recordem que, en una entrevista a Ona la Torre, el regidor d’Educació va dir que, en principi, els nous preus es començaran a aplicar al maig.
Analitzem aquests canvis amb detall. En el cas de les llars d’infants, les famílies pagaran deu euros més al mes. La quota passarà doncs de 150 a 160 euros.
Com a contrapartida, el servei d’acollida del migdia es podrà pagar per hores, en lloc de tota la franja de 12 a 3.
La previsió de despesa de les dues llars d’infants per al curs vinent és de 945 mil euros. L’Ajuntament en pagarà prop del 41%, les famílies un 20% i la Generalitat, el 38% restant.
En el cas de l’Escola Municipal de Música, el preu varia en funció del curs i l’increment també. De mitjana, la pujada serà d’uns quinze euros al mes. Des del govern han assenyalat que, com a contrapartida, s’han incrementat les hores de classe i reorganitzat els alumnes.
Així, per exemple, a primer i segon el preu passarà de 24 a 40 euros mensuals, mentre que el curs més car, que és el d’accés al grau superior, passarà de 110 a 140. Aquest, de fet, serà el que notarà un major increment, de fins a 30 euros mensuals.
Amb aquesta modificació de les quotes, l’aportació de l’alumnat passarà del 25 al 39%.
L’aportació municipal seguirà sent majoritària, amb un 52% del pressupost, mentre que el 8% de diners vindran d’altres administracions. Pel curs vinent l’Escola de Música preveu una despesa de 452 mil euros.
El centre més deficitari és l’Escola de Persones Adultes Mar de Lletres. Aquest curs l’aportació a l’alumnat no ha arribat al 3%. Amb l’increment de preus el curs vinent s’espera arribar al 7%.
Això vol dir que la major part del finançament, un 93%, seguirà venint de l’Ajuntament, perquè el centre, de moment, no rep diners d’altres administracions, perquè no està homologat.
Pel curs vinent, el centre preveu una despesa de 362 mil euros.
Amb els canvis aprovats, els cursos instrumentals passaran de valdre 5 euros a l’any, a 45. Els cursos d’accés a cicles formatius i els de graduat escolar passaran de 3 a 8 euros al mes.