24 de Abril de 2023 a les 13:01
La plaça Mossèn Joaquim Boronat es va omplir aquest diumenge per viure la Diada de Sant Jordi. L'afluència de públic va tornar a la normalitat després d'unes darreres edicions marcades per la pandèmia i pel mal temps de l'any passat.
Les parades de llibres i roses, i també de moltes entitats torrenques van atraure molts ciutadans que, en un moment o altre de la jornada, van passar per la plaça.
A més, l'Ajuntament va habilitar un punt de signatura de llibres per part d'autors i autores locals. Es tracta d'un espai que, segons va explicar l'alcalde Eduard Rovira, s'ha anat consolidant de mica en mica i que també permet mostrar tota la producció editorial del darrer any vinculada a Torredembarra.
Des d'Ona la Torre també ens vam sumar a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb un programa especial de 3 hores per on van passar escriptors i escriptores de Torredembarra i el territori per presentar les seves darreres obres.
És el cas de Josep Bargalló, que va publicar al setembre el llibre 'De Torredembarra a Amèrica (1739-1914) 602 històries', on recull l'experiència dels homes i dones que van marxar a la recerca d'una vida millor. L'exconseller d'Educació va reflexionar als nostres micròfons sobre el fenomen de l'esclavatge i com abordar-lo des d'una perspectiva actual.
Jordi Suñé també presentava enguany nou llibre, 'Creixell fa memòria', un treball històric i etnogràfic bastit a partir d'una trentena d'entrevistes a gent gran de Creixell. Suñé destacava la importància de recuperar la memòria oral d'una generació que va viure una època històrica de grans canvis.
Per la seva banda, la Rosalia Ciuró presentava enguany el llibre 'Barrera!' i també 'Amb olor de romaní pels camins de Torredembarra', un llibre que s'està utilitzant per a moltes activitats de descoberta del municipi. Ciuró va explicar que, per crear-lo, es va inspirar en la seva infantesa i en la cuina de les àvies.
Carla Gómez i Miki Pérez també van aprofitar per presentar la segona edició de 'La sonrisa de Llorenç', l'àlbum il·lustrat inspirat en la infantesa de Llorenç Gómez. La Carla va desvelar que ja estan treballant en un segon llibre amb les aventures del jove Llorenç.
També per a un públic infantil escriu Núria Freixa, que aquest Sant Jordi presentava el poemari 'Xiclet. Enganxa't al vers'. L'escriptora osonenca, que viu des de fa dècades a Tarragona, recordava que es va introduir en el món de la poesia durant la seva època com a professora a l'escola Molí de Vent.
I Raquel Gámez-Serrano ens va parlar de 'Malabèstia', la seva nova obra, guardonada amb el premi Ferran Canyaveres de novel·la. A més, com a responsable del festival de novel·la negra Creixell.crims va confirmar que la segona edició se celebrarà a mitjans de juliol.
Pels nostres micròfons també van passar altres autors i autores, com Víctor Fernández García, Vlad Strange, Anselm Aiguadé, Enric Grangel o Carme Miquel. Totes les entrevistes les poden recuperar a la nostra web, a través del nostre servei de ràdio a la carta.
Foto: Anna F.