15 de Setembre de 2025 a les 16:25
Aquesta setmana es reprenen les espigolades urbanes que du a terme l’Ajuntament de Torredembarra i la Fundació Espigoladors. En concret, es faran dues accions dijous i divendres en horari de matí, de 10 a 13h.
En aquest cas, es faran espigolades de garrofers en diferents punts de la trama urbana de Torredembarra. Aprofitant aquestes dues cites, es fa una crida a la participació dels voluntaris. Aquesta és clau, ja que sense mans disposades a col·laborar, molts d’aquests fruits es perdrien i no podrien transformar-se en aliments.
Per apuntar-se, cal ferho a través de l’enllaç que apareix a la pàgina web de l’Ajuntament. Totes les persones participants rebran suport tècnic i material durant l’activitat, i com a reconeixement es lliurarà un pot de melmelada de taronja amarga, elaborada amb productes de la passada edició. La inscripció és obligatòria per motius d’organització i assegurança.
Aquestes accions s’emmarquen en la campanya ‘De la Torre a la Taula’. És una activitat participativa que té com a objectiu evitar el malbaratament alimentari i donar un nou ús als fruits que creixen en arbres de titularitat municipal.
Durant la tardor es colliran garrofes i olives, i a l’hivern serà el torn de la taronja amarga, en diferents espais públics de la vila. Aquestes accions es duen a terme amb el suport de la brigada de jardineria i compten amb la participació d’entitats socials, col·lectius locals i voluntariat ciutadà. De cara a l’octubre, també hi ha programades més espigolades, però més endavant es concretaran les dates, ja que estan supeditades al clima i l’estat del fruit.
Cal recordar que els arbres d’on es cullen els fruits són de titularitat municipal i, per tant, no està permès collir fruits per compte propi.
D’espigolades a Torredembarra se n’han fet des del 2024. Al llarg d’aquell any es van dur a terme 6 espigolades, i a l’inici de 2025 ja se n’han realitzat 2 més.
Gràcies a aquestes accions col·lectives es van aconseguir recollir 2.280 kg de fruits entre taronja amarga, garrofes, olives i mores. Amb ells es van extreure 72 litres d’oli d’oliva verge extra i es van fer 2.000 pots de melmelada de taronja amarga.
Els productes obtinguts es van transformar a través d’empreses d’inserció social i cooperatives com l’empresa d’inserció im-perfect, de la Fundació Espigoladors o la Cooperativa de la Nou de Gaià, i posteriorment es van distribuir a entitats locals com Càritas Torredembarra, Fundació Onada, Fundació Pere Badia i l’Escola Antoni Roig.
En total, 193 voluntaris van participar en el projecte.
Foto: Anna F. - Ajuntament de Torredembarra